Typy adverbií v jazyce barokních textů a jejich vývoj - Klimešová, Markéta (Jihočeská univerzita, 2018)
Adverbia jsou důležitou součástí vyjadřování dějových okolností. V disertační práci usilujeme o přehled typů adverbií v jazyce textů, jejichž vznik spadá do 17. až 18. století, tj. doby baroka. Důraz je kladen na slovotvornou stránku adverbií a jejich významový vývoj. Sledovány jsou různé významové obměny barokních adverbií a způsoby jejich užití i to, jak adverbia nabývají funkcí jiných slovních druhů (zpravidla spojek nebo částic). Barokní adverbia jsou konfrontována jak se starším jazykovým stavem, tak s některými výsledky vývoje v češtině současné.
The types of adverbs in the language of Baroque texts and their development
Keywords: adverbium; barokní čeština; jazykový vývoj; proměny významu; přechody mezi slovními druhy; adverb; Baroque Czech; language development; semantic shifts; transitions between parts of speech