Reflexe fikční reality v Jeruzalémském triptychu Viktora Fischla - Mujgošová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2009)
Bakalářská práce se zabývá interpretací Jeruzalémského triptychu od Viktora Fischla, který se skládá z knih Dvorní šašci, Ulice zvaná Mamila a Loučení s Jeruzalémem. Metodologická část se věnuje teoretickým rozvahám, kde se dotknu problematiky znakovosti textu a hermeneutického kruhu, v němž je užíváno validity pro potvrzení či vyvrácení odhadů při interpretaci. Věnuji se Ricoeurovým pojmům ''chápání - vysvětlení - porozumění'', s jejichž přispěním se budu snažit dospět k porozumění textů jakožto nejpravděpodobnějším z možných interpretací interpretujícího subjektu. Praktická část obsahuje interpretaci všech tří děl rozdělených do samostatných kapitol. Věnuje se rozkrývání fikčního světa skrze děj, postavy a časoprostor se zaměřením na vypravěče, u kterého je patrná tendence zdůrazňovat naraci dialogy se čtenářem a odvoláváním se na zkušenost čtenáře. Také se budu zabývat podkategorií nespolehlivého vypravěče, a to právě z důvodu zdůrazňování výstavby textu a kontaktu se čtenářem.
Reflection of Fictive Reality in Triptych of Jerusalem Stories of Viktor Fischl