Karel Kosík v kontextu marxistického myšlení (osobnost a rozbor díla) - Adam, Marek (Jihočeská univerzita, 2010)
Předkládaná diplomová práce přibližuje životní osudy a dílo jednoho z našich předních intelektuálů dvacátého století, filosofa Karla Kosíka (1926-2003). Karel Kosík představoval filosofa věrně stojícího na pozicích tzv. otevřeného marxismu. Tento myšlenkový proud v dobách komunistického dogmatismu jako téměř jediný otevřeně vyzýval k dialogu s ostatními myšlenkovými směry. Pole Kosíkovy působnosti přesahovalo z filosofie dějin také do oblasti historie, sociologie, filosofické antropologie a literatury. Stal se předním ideovým reprezentantem Pražského jara. Své ideály, jež přispěly ke vzniku socialismu s lidskou tváří, neopustil ani v době normalizace, kdy byl coby nepřítel režimu odstraněn z vědeckého života, ale ani po roce 1989, kdy byl po krátkém návratu na Karlovu univerzitu (1990-1992) znovu donucen předčasně odejít, tentokrát pod záminkou penzionování. Práce je rozdělena do pěti kapitol. První kapitola přibližuje Kosíkovo myšlení začleněné do dobového kontextu marxistické filosofie, druhá podává údaje o životním příběhu Karla Kosíka, třetí je zaměřena na analýzu Kosíkova díla, čtvrtá se zabývá dobovým vnímáním osobnosti Karla Kosíka a pátá pojednává o Kosíkově významu a odkazu pro naši přítomnost a budoucnost. V příloze jsou umístěny kopie archivních materiálů pořízené v Literárním archivu Památníku národního písemnictví v Praze a v Masarykově ústavu - Archivu AV ČR v Praze.
Karel Kosík in the context of Marxism (personality and analysis of work)
Keywords: Karel Kosík; marxistická filosofie; dělnická třída; Dialektika konkrétního; filosofické kategorie každodennosti a starosti; antropologismus; otevřený marxismus; Pražské jaro 1968; Karel Kosík; Marxism; labour class; Dialectics of the Concrete; philosophical categories of everyday life and worries; anthropological approach; Open Marxism; Prague Spring 1968