Způsoby zpracování cementového medu - Kopřivová, Eva (Jihočeská univerzita, 2016)
Včelařova práce je velmi silně spjata s okolními přírodními podmínkami a její výsledky jsou, kromě zdravotního stavu včelstev, přímo závislé především na momentálních snůškových zdrojích a vývoji počasí. Výskyt takzvaného cementového medu je právě jedna z takových situací, která se, pokud ji včelař není schopen zvládnout, může stát pohromou končící ztrátou většiny včelstev, díla i medu. Stejnokřídlý hmyz vylučuje sladkou lepkavou tekutinu v podobě medovice, kterou včely sbírají pro tvorbu medovicového medu. Podstatou problému může být nadměrný obsah vysoce krystalizujícího trisacharidu melecitózy, díky kterému med v plástech rychle tuhne, nelze ho vytočit a včely na něm nedokáží zimovat. Zahynuly by hladem nebo úplavicí. Tato bakalářská práce je zaměřena především na metody, jejichž pomocí lze řešit problém s výskytem trisacharidu melecitózy v medovicovém medu. Sledována byla oblast nedaleko Českého Krumlova, kde se v roce 2011 vyskytl tento problematický med. Jako řešení se ukázala metoda namáčení plástů ve vodě s následným přepracováním medu včelami, jejíž postup je detailně popsán v této práci.
The way of treatment of cemented honey
Keywords: cementový med; trisacharid melecitóza; melicitóza; producenti medovice; cement honey; trisacharide melezitose; melizitose; honeydew producers