Zkušenosti seniorů s moderní domácí a osobní technikou - Oltová, Dagmar (Jihočeská univerzita, 2013)
Pro svou bakalářskou práci jsem si zvolila téma Zkušenosti seniorů s moderní domácí a osobní technikou. V 21. století je pro většinu z nás běžné každodenní používání moderní technologie, jako jsou mobilní telefony, platební karty, digitální fotoaparáty a další technické vymoženosti. Ovšem existuje skupina obyvatel, která tato zařízení nevyužívá tolik, jako ostatní. Jedná se o seniory. V teoretické části jsem čerpala z uvedených zdrojů a zaměřila se na vysvětlení jednotlivých pojmů, které souvisí s tématem práce. Tato část je rozdělena na čtyři okruhy. V prvním okruhu jsem se zaměřila na vysvětlení pojmu stáří a stárnutí, ve druhém okruhu jsem nahlédla do stárnutí v 21. století, třetí okruh se zabývá komunikací se seniory a poslední okruh je zaměřen na moderní domácí a osobní techniku. Ve výzkumné části jsem se soustředila na splnění cíle a zodpovězení výzkumné otázky. Cílem bakalářské práce bylo zjistit, jaké zkušenosti mají senioři s používáním moderní domácí a osobní techniky. Jako výzkumnou otázku jsem si zvolila: S čím mají senioři největší problém ohledně používání moderní domácí a osobní techniky? Vzhledem k danému tématu byl zvolen kvalitativní výzkum a metoda polořízeného rozhovoru. Výzkumný soubor tvořilo osm seniorů z Českých Budějovic, konkrétně se jednalo o seniory, kteří žijí v Domově pro seniory U Hvízdala, v Domě s pečovatelskou službou CSS Staroměstská a v Domově pro seniory Máj. Měla jsem připraven základní okruh otázek a podle potřeby se doptávala na doplňující otázky. Rozhovory probíhaly v příjemném prostředí, po domluvě se sociální pracovnicí. Respondenti s výzkumem souhlasili a také souhlasili s nahráním rozhovoru na diktafon. Rozhovory jsem si pečlivě zaznamenávala a vyhodnotila. Výzkum byl realizován v březnu 2013. Výsledky shrnují informace, ke kterým jsem během rozhovorů dospěla. I přes svůj věk senioři moderní technologii využívají. Nejvyužívanější jsou mobilní telefony, televize a rádia. Platební karty, digitální fotoaparáty a sKarty patří mezi méně využívané či nevyužívané. Nejvíce zkušeností mají respondenti s rádiem, které vlastní všichni dotazovaní, s televizí, kterou má sedm z osmi dotazovaných a mobilní telefon, který vlastní pět z dotazovaných, ale ostatní dříve také vlastnili mobilní telefon. Hlavní výzkumnou otázkou jsem měla zjistit, s čím mají senioři největší problém ohledně moderní domácí a osobní techniky. U mobilního telefonu dělá seniorům největší problém ovládání, způsobené špatným zrakem, malými písmeny, malými tlačítky či složitostí telefonu. U platebních karet jako největší problém respondenti vidí nutnost docházení do bankomatů. Uvádí zde i strach z přepadení, zneužití, či ztráty platební karty a peněz. Hlavní problémy u sKaret se podobají platebním kartám, docházení do bankomatu, zneužití či přepadení. Dalším problémem zde vidím malou informovanost seniorů. Někteří netuší, k čemu sKarty mají sloužit. Televizor je pro některé volnočasovou aktivitou. Hlavní problém zde je naladění kanálů. Dotazovaní senioři uvedli, že by museli žádat o pomoc někoho jiného. Dalším problémem, který respondenti uvádějí, je problém s natavením TV. Nejméně problémů mají respondenti s rádiem. Většina nemá žádné problémy, ostatní uvádějí, že největší problém dělá respondentům ovládání rádia, např. při ladění rozhlasových stanic není cit na točení kolečkem. Ostatní problémy nemají a v užívání rádia vidí spíše pozitiva. Závěrem si myslím, že by bylo vhodné zavedení kurzů, které se budou věnovat určité problematice. Také by možná pomohla větší informovanost, více článků, reklam či přednášek. Bakalářská práce by mohla sloužit k informovanosti ostatních o dané problematice.
Experience of Seniors with Modern Home and Personal Technical Devices
Keywords: Senior; Stárnutí; Moderní technika; Stárnutí v 21. století; Mobilní telefon; Platební karta; Senior; Ageing; Modern technology; Ageing in the 21st century; Mobile phone; Credit card