Etické aspekty v činnosti pracovníků sociálně-právní ochrany dětí - Žíla, Petr (Jihočeská univerzita, 2013)
První dvě kapitoly teoretické části diplomové práce se zabývají systémem sociálně-právní ochrany dětí v České republice. Přiblížena je její historie, legislativní zakotvení a organizační zabezpečení. Samostatná část je věnována činnosti pracovníků sociálně-právní ochrany dětí v systému státní správy. Třetí kapitola nabízí stručný pohled do tématu etiky v sociální práci. Pozornost je věnována zejména etickým problémům a dilematům. Praktická část obsahuje prezentaci dotazníkového šetření, kterého se zúčastnili pracovníci sociálně-právní ochrany dětí obecních úřadů Plzeňského kraje. Jeho cílem bylo zjistit, jakou roli hrají etické aspekty v činnosti těchto sociálních pracovníků. Šetření mělo přinést odpověď na otázku, jestli etické aspekty považují pracovníci sociálně-právní ochrany dětí za důležité, zda se jim v praxi systematicky věnují a pokud ne, co může být příčinou.
Ethical aspects of operation workers in socially-juridical children protection.
Keywords: sociálně-právní ochrana dětí; pracovníci sociálně-právní ochrany dětí; etika v sociální práci; etický problém a etické dilema; etické aspekty; socially-juridical children protection; workers in socially-juridical children protection; ethic in social work; ethical propositions and ethical dilemma; ethical aspects