Aplikace nanobublin ozónu v intenzivní akvakultuře - Kononov, Maksim (Jihočeská univerzita, 2023)
Cílem této bakalářské práce bylo testování účinků různých koncentrací nanobublin ozonu (O3NB), jakožto nové perspektivní metody dezinfekce vody v akvakultuře, na ranou ontogenezi (embryonální a larvální periodu) pstruha duhového (Oncorchynchus mykiss) při odchovu v líhni s rybničním (přirozeně organicky zatíženým) zdrojem vody. Během této práce byly realizovány dva experimenty s různými koncentracemi O3NB od 192 +- 40 do 610 +- 122 mV ORP (skupina 1: 192 40, 2: 277 +- 104, 3: 392 +- 134 a 4: 610 +- 122 mV) v kombinaci se dvěma rozdílnými ošetřeními ryb během odchovu (s/bez odstraňování neoplozených jiker a uhynulých jedinců). Během prvního experimentu (N, skupiny 1-4 N) nebyly neoplozené jikry a uhynulí jedinci odstraňováni, na rozdíl od druhého experimentu (S, skupiny 1-4 S). Testovaní výše uvedených skupin (tj. 1-4 N / S) bylo prováděno ve čtyřech opakováních (akvária A, B, C, D). Míra líhnutí byla vyšší ve všech testovaných skupinách experimentu S. Nejvyšší míra líhnutí (přibližně 75 %) byla pozorována ve skupinách 1S, 2S a 3S (tj. ORP 192 +- 40 až 392 +- 134 mV ORP). Míra mortality ryb byla výrazně vyšší zejména ve všech skupinách experimentu N. Nejvyšší míra mortality ryb (vyšší než 75 %) byla pozorována ve skupinách 3N a 4N/S (tj. ORP 392 +- 134 až 610 +- 122 mV). Při vylíhnutí objem žloutkového váčku ryb negativně koreloval se zvyšující se koncentrací O3NB během obou experimentů. Žloutkový váček (tj. zásobu energie) rychleji plně resorbovaly ryby chované ve skupinách s nižšími O3NB koncentracemi v porovnání s nejvyšším O3NB ošetřením, kdy resorbce byla výrazně pomalejší. Celková délka těla ryb byla signifikantně ovlivňována O3NB koncentrací během obou experimentů. Nejpomalejší růst ryb byl zaznamenán ve skupině s nejvyšší O3NB koncentrací (ORP 610 +- 122 mV) v porovnání ostatními skupinami (ORP 192 +- 40 až 392 +- 134 mV). Výsledky mikrobiologických analýz prokázaly snižující se množství mikroorganismů ve vodě se zvyšující se koncentrací O3NB. Na základě výsledků této studie lze O3NB koncentrace v rozmezí ORP 192 +- 40 až 392 +- 134 mV, a to nejlépe v kombinaci s ošetřením S, doporučit pro odchov raných stádií (embryí a larev) pstruha duhového. S ohledem na nedostatek dostupných informací o účincích O3NB v akvakultuře je potřeba výzkum testující tuto perspektivní technologii.
Application of ozone nanobubbles in intensive aquaculture
Keywords: Dezinfekce vody; fyziologické vlastnosti; ontogeneze ryb; pstruh duhový; Physiological properties; fish ontogeny; rainbow trout; water disinfection