Pavel Treťjakov a jeho galerie - Šmejkalová, Petra (Jihočeská univerzita, 2007)
Bakalářská práce pojednává o jedné ze světoznámých a unikátních kulturních památek Ruska - o slavné Treťjakovské galerii. Detailně se zaměřujeme na tento umělecký objekt s cílem vystihnout a charakterizovat ho především jako pozoruhodnou památku ruské kultury. V rámci této práce se zabýváme historií a vývojem galerie. Pozornost je samozřejmě věnována i bratrům Treťjakovovým, zejména pak Pavlu Treťjakovovi, který jako obdivuhodný vlastenec a mecenáš zasvětil svůj život právě vytvoření národní pokladnice ruského malířství, která dodnes nese jeho jméno. Práce je doplněna obrazovou dokumentací.
Pavel Tretiakov and his Gallery