Kurzové rozdíly - účetní a finanční pohled - Pavlovcová, Ester (Jihočeská univerzita, 2023)
Bakalářská práce se zabývá kurzovými rozdíly z účetního a finančního hlediska. Cílem práce je v teoretické části popsat možné účetní metodiky vztahující se ke kurzovým rozdílům a jejich dopad na ekonomické ukazatele. Zjištěné informace jsou aplikovány na vybranou společnost. Teoretická část se zabývá definicí kurzových rozdílů, jejich vznikem, druhy a účtováním. Společnosti mají dle legislativy povinnost vést účetnictví v české měně. Pro převod z cizí měny na českou měnu si mohou společnosti vybrat mezi denním a pevným kurzem. V praktické části je představena vybraná společnost, která je následně analyzována v letech 2019 - 2021. Dále se práce zabývá modelovým vypracováním výnosů a závazků společnosti za použití denního, pevného měsíčního, pevného čtvrtletního a pevného ročního kurzu. Následuje analýza vhodného použití jednotlivých druhů kurzů dle úhrad splatných pohledávek a závazků v jednotlivých letech. Čtvrtá část se věnuje zajištění proti kurzovému riziku prostřednictvím průměrného měnového forwardu. Poté je popsáno potenciální využití funkční měny pro vedení účetnictví. Závěrečná část práce se věnuje vytvoření vnitropodnikové směrnice pro správné stanovení a účtování kurzových rozdílů. V závěru jsou představeny návrhy a doporučení ke snížení kurzového rizika.
Exchange rate differences - accounting and financial perspective
Keywords: pevný kurz; denní kurz; finanční deriváty; kurzový zisk; kurzová ztráta; fixed rate; daily rate; financial derivatives; exchange gain; exchange loss