Barevné vlastnosti a stabilita rostlinných barviv rodu křídlatka - Dvořák, Vojtěch (Jihočeská univerzita, 2020)
Tato bakalářská práce je zaměřena na invazní druh rostlin rodu křídlatka (Renoutria) konkrétně na získání barevných extraktů z jejich oddenků a následné hodnocení jejich barevných vlastností, při různých podmínkách prostředí v laboratorních podmínkách. Barevné vlastnosti extraktu L, a, b, Cab, h a Eab byly hodnoceny pomocí kolorimetru. Extrakty byly získány pomocí 95°C teplé vody, studené vody a 100% etanolu ze sušeného i čerstvého materiálu. Obsah barviv byl hodnocen v kořenech a stoncích křídlatky japonské (Reynoutria japonica) a křídlatky sachalinské (Reynoutria sachalinesis) na základě celkového obsahu antrachinonů stanoveném spektrofotometricky.Jako zdroj žlutého až červenofialového barviva lze využít kořeny křídlatky japonské i sachalinské. Pro přípravu extraktu lze doporučit sušené kořeny při extrakčním poměru 3g na 1 litr vody a extrakci při 95°C po dobu 1 hodiny. Získané informace lze potenciálně využít při aplikaci barviv křídlatek v průmyslu případně po ověření zdravotní nezávadnosti také v potravinářství.
Colorlant properties and stability of Reynoutria pigments
Keywords: křídlatka japonská; křídlatka sachalinská; extrakt; antrachinon; Reynoutria japonica; Reynoutria sachalinensis; extract; anthraquinone