Zjišťování výskytu vadného držení těla předškolních dětí v Mateřské škole v Horažďovicích - Petrusová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2011)
Bakalářská práce se zabývá vadným držením těla předškolních dětí ve věkové skupině 5 - 7 let v Mateřské škole v Horažďovicích. Práce má část teoretickou a praktickou. Teoretická část popisuje pohybový systém, správné a vadné držení těla, typy vadného držení těla. Dětí s vadným držením těla bohužel přibývá a již první známky svalové nerovnováhy můžeme najít u předškolních dětí. Vadné držení těla je závažné onemocnění, které s sebou nese řadu zdravotních následků. Je důležité vést děti k prevenci tohoto onemocnění a nejvhodnější je začít právě v předškolním věku. Druhá část se zabývá výzkumem skupiny dětí a následným zjištěním výskytu vadného držení těla. To je v podstatě i cíl práce.
Findings of appearance of bad body posture of preschool children in Preschool in Horažďovice
Keywords: vadné držení těla; typy vadného držení těla; prevence; předškolní dítě; faulty posture; deviations from proper posture; prevention; preschool children