Model obce mezi metropolí a řekou. Sociokulturní profil Týnce nad Sázavou 1918-1938 - Lomozová, Eva (Jihočeská univerzita, 2012)
Předkládaná diplomová práce se zabývá vývojem života v malé obci Týnec nad Sázavou v souvislosti se vznikem a rozvojem turistického zájmu o kraj dolního Posázaví. Pokrok, který byl výsledkem místní turistiky, se odrážel v řadě okamžiků života venkovského obyvatelstva. Důležitými prvky byly nové stavby a nové možnosti rozvoje celého dolního Posázaví, mezi něž patřila stavba železnice, opravy a budování silnic, elektrifikace, zavedení vodovodu a rekonstrukce státního hotelu v Týnci nad Sázavou. Mezi letní hosty se řadily významné osobnosti té doby: úspěšní podnikatelé, vědci, politici, spisovatelé, lékaři a umělci. Jednou z klíčových postav byl František Janeček, který si tento kraj nevybral pouze pro trávení letního času, ale i pro své podnikání. Jeho záměry měly velký pozitivní dopad na život obyvatelstva v Týnci nad Sázavou. Odraz rozkvětu v období první republiky zůstává na tomto kraji patrný dodnes.
The model of village between capital and river. Socio-cultural profile of Týnec nad Sázavou 1918-1938.
Keywords: řeka; metropole; sociokulturní profil; příroda; krajina; cestování; železnice; průmysl; turistika; rozvoj venkova; river; capital; socio-cultural profile; nature; countryside; travelling; railway; industry; tourism; developement of rural area