Posouzení účinku různých způsobů hormonální indukce ovulace u jikernaček kapra - Borůvka, Vít (Jihočeská univerzita, 2014)
Při hormonálně indukovaném umělém výtěru kapra obecného (Cyprinus carpio), původem z rybničního chovu, byly 3 skupinám jikernaček o hmotnosti 3829 +- 729 kg na rybí líhni intramuskulárně ve 2 dílčích dávkách v intervalu 12 h injikovány různé přípravky: 1. extrakt kapří hypofýzy (CPE) v dávce 0,5 + 2,5 mg×kg-1, 2. Ovopel, obsahující GnRHa a dopaminního antagonistu (DA) v dávkách 0,5 + 2 mg×kg-1, 3. Dagin, obsahující GnRHa a DA v dávkách 5 + 20 mg×kg-1. Jednotlivé skupiny jikernaček (n = 17 až 19 ks) byly umístěny v samostatných nádržích s průtokem vody a aerací při průměrné teplotě vody 20,9 +- 0,9 °C. Nejvyššího počtu úspěšně vytřených jikernaček bylo dosaženo u skupiny jikernaček injikovaných přípravkem Dagin (89,5 %) a přípravkem Ovopel (82,4 %), nejnižší úspěšnost byla zjištěna při použití CPE (76,5 %). Nejvyšší hodnoty gonadosomatického indexu (pGSi) vytřených jikernaček byly dosaženy u skupin injikovaných přípravky Dagin (18,4 +- 5,2 %) a Ovopel (17,6 +- 5,9 %), nejnižší hodnoty při použití CPE (16,3 +- 6,5 %). Dosažená relativní pracovní plodnost vytřených jikernaček byla při použití jednotlivých přípravků velmi vyrovnaná (Ovopel 117 +- 39 tis. ks×ks-1, Dagin 116 +- 32 tis. ks×ks-1, CPE 115 +- 45 tis. ks×ks-1). Nejvyšší průměrná vlhká hmotnost jedné nenabobtnalé jikry se pohybovala mezi 1,42 mg (CPE) a 1,59 mg (Dagin), pouze tento rozdíl mezi všemi výše uvedenými byl statisticky průkazný ( = 0,05). Délka intervalu latence od druhé injikace hormonálního přípravku do provedení umělého výtěru (po dosažení ovulace) dosáhla při použití přípravku Ovopel 15,5 1,2 h (resp. 324 +- 25 h°), u CPE 16,4 +- 1,0 h (resp. 341 +- 22 h°) a u přípravku Dagin 16,5 +- 0,4 h (resp. 345 +- 7,6 h°). Statisticky významný rozdíl ( = 0,05) byl zjištěn pouze v časové délce intervalu latence mezi skupinami ryb injikovaných přípravky Ovopel a Dagin. Nejvyšší oplozenost jiker na inkubačních lahvích byla zjištěna při použití přípravku Ovopel (80,9 +- 14,9 %), následovaly skupiny CPE (75,0 +- 17,1 %) a Dagin (74,8 +- 9,6%). Při porovnání kumulovaného parametru, vyjádřeného počtem oplozených jiker na kg injikovaných jikernaček po 24 h inkubace v inkubačních lahvích (zahrnujícího všechny sledované aspekty, tj. % vytřených jikernaček, pracovní plodnost a oplozenost jiker), se ukázaly jako účinnější přípravky obsahující syntetické GnRHa, na rozdíl od CPE, obsahující přirozený kapří gonadotropin. Nejvyšších hodnot tohoto parametru byly zjištěny u skupin Ovopel (78 tis. ks×kg-1) a Dagin (77 tis. ks×kg-1), nejnižší hodnota byla dosažena u skupiny CPE (66 tis. ks×kg-1).
Assessment of effect of different methods of hormonal induction ovulation in females of common carp
Keywords: Cyprinus carpio; umělý výtěr; kapří hypofýza; Ovopel; Dagin; indukovaná ovulace; Cyprinus carpio; artifical propagation; carp hypophysis; Ovopel; Dagin; induced ovulation