Lidská práva a práva zvířat - Jiroušková, Tereza (Jihočeská univerzita, 2012)
Práce se zabývá problematikou lidských práv a práv zvířat. Je rozdělena do třech základních částí. První kapitola nabízí přehled historického vývoje lidských práv a snaží se poukázat na provázanost tohoto vývoje se současným chápáním lidských práv. Druhá kapitola se zabývá vývojem našeho vztahu ke zvířatům. Poukazuje na historický, filosofický a náboženský aspekt tohoto vztahu. Poslední kapitola je zaměřená na současné argumentace za práva zvířat. Část kapitoly je věnována i odpůrci práv zvířat Tiboru Machanovi, podle kterého zvířata žádná práva nepotřebují.
The human rights and the animal rights
Keywords: lidská práva; přirozené právo; vývoj lidských práv; vývoj vztahu ke zvířatům; práva zvířat; druh; životní pohoda zvířat; human rights; natural law; development of human rights; development of relationship with animals; animal rights; species; welfare of animals