Život v lese - výukový program pro předškolní vzdělávání - Kinclová, Nikola (Jihočeská univerzita, 2023)
Cílem bakalářské práce je prohloubit znalosti a podpořit pozitivní vztah dětí k lesu prostřednictvím kreativních a zábavných činností, které jsou přizpůsobeny jejich věkové kategorii. Bakalářská práce je rozdělena na dvě části, a to na teoretickou a praktickou část. Teoretická část bakalářské práce se věnuje tématu environmentální výchovy v mateřské škole, dále se zabývá lesním ekosystémem a jeho významem, faunou, flórou a typy lesa, jeho ohrožením a ochranou. Stejně tak ochranou přírody obecně, a i specificky platnými pro Českou republiku. Popisuje také terénní výuku, která je neodmyslitelnou součástí environmentální výchovy. Praktická část představuje výukový program, jehož cílem je v dětech podpořit pozitivní vztah k lesu a přírodě obecně. Činnosti jsou přizpůsobeny věku dětí. Zahrnuje podrobný metodický popis celkem 22 aktivit a všechny důležité učební opory k danému tématu. Součástí práce je evaluace realizovaných činností.
Life in the forest - an educational programme for pre-school education
Keywords: environmentální výchova; ekosystém les; předškolní vzdělávání; environmental education; forest ecosystem; preschool education