Motivace dobrovolníků vykonávajících canisterapii. - Beranová, Diana (Jihočeská univerzita, 2013)
Abstrakt V současné době je dobrovolnictví oblast, o které se stále více hovoří a je ve společnosti oblíbená u jedinců různé věkové kategorie. Cílem této práce na téma: Motivace dobrovolníků vykonávajících canisterapii je zjistit, proč se dobrovolníci věnují právě canisterapeutické činnosti a jaká je jejich hlavní motivace. Dalším záměrem je zjistit, jak koordinátoři daného programu s motivací dobrovolníků dále pracují a jak ji rozvíjí. V rámci této výzkumné práce byla definována následující výzkumná otázka: Proč dobrovolníci věnují svůj volný čas právě canisterapeutické činnosti. Dále také dílčí výzkumná otázka: Jak pracují koordinátoři s motivací dobrovolníků. Bakalářská práce je rozdělena na část teoretickou a část praktickou. Teoretická část je komplexně věnována oblasti zooterapie, a to zejména jejímu historickému vývoji. Dále je zaměřena na samotnou canisterapii, tedy na její účastníky, formy, techniky a také její uplatnění ve společnosti. Další část pojednává o dobrovolnictví z hlediska výběru vhodných dobrovolníků, výcviku dobrovolníků, organizacím, jež poskytují dobrovolnictví v oblasti canisterapie a také koordinátorům daného programu včetně přínosné supervize. V neposlední řadě následuje část o motivaci, zejména o motivaci dobrovolníků a jejím upevňování. V praktické části byla využita kvalitativní výzkumná strategie, metoda dotazování, technika focus group. Výběrový soubor N1 tvoří dobrovolníci vykonávající canisterapii minimálně půl roku a soubor N2 koordinátoři daného programu. Počet respondentů u souboru N1 je deset a u souboru N2 pět. Data byla zpracována prostřednictvím obsahové analýzy rozhovoru. Bylo osloveno deset dobrovolníků, kteří se věnují dobrovolnictví v oblasti canisterapie déle než půl roku a mají tak potřebné zkušenosti. Výsledky výzkumu ukázaly, že se canisterapii věnují převážně ženy. Hlavní motivací dobrovolníků pro výkon canisterapeutické služby je hlavně jejich pes, kterému chtějí věnovat svůj volný čas, ale současně se tito jedinci chtějí angažovat na poli dobrovolnictví ve prospěch druhých lidí. Dále byli pro dobrovolníky velkou inspirací jejich přátelé, kteří se canisterapii již věnují. Z výzkumu také vyplývá, že tato činnost umožňuje i osobní přínos ve smyslu získání nových dovedností, zkušeností a informací, které následně dobrovolníci využívají a považují je za velmi cenné. Tento osobní přínos je následně vede i k dané motivaci, která je nesmírně důležitá. Výzkum dále poukazuje na to, že dobrovolnictví velice výrazně ovlivnilo dobrovolníkům jejich život a pohled na svět, zejména z hlediska přehodnocení životních priorit a hodnot. Za důležité považují hlavně zdraví. Také si uvědomují, že volný čas, který investují je smysluplně využit. Současně se tito respondenti chtějí i nadále canisterapii věnovat, protože je pro ně velmi důležitá. Práci lze využít jako motivaci pro ostatní potencionální dobrovolníky, kteří by se rádi na canisterapeutickém procesu podíleli. Dále by se díky této práci mohlo zapojit do canisterapeutické oblasti více jedinců než doposud, více organizací, které mají možnost podporovat dobrovolnictví právě v oblasti canisterapie. Také by se mohla široká veřejnost dozvědět o této činnosti více informací, a tudíž se na poli dobrovolnictví i aktivněji angažovat. Dále bude práce poskytnuta Výcvikovému canisterapeutickému sdružení Hafík, ve kterém výzkum probíhal, protože o ni projevila zájem.
Motivation of Volunteers Performing Canistherapy
Keywords: Canisterapie; Dobrovolnictví; Koordinátor; Motivace; Zooterapie.; Keywords: Canistherapy; Voluntarism; Coordinator; Motivation; Zootherapy