Způsoby řešení kázeňských problémů začínajícím učitelem na 1. stupni ZŠ - Melková, Blanka (Jihočeská univerzita, 2018)
Cílem diplomové práce je představit, jakým způsobem začínající učitelé vnímají a řeší disciplinární problémy. Práce je rozdělena na dvě části. První část se zabývá teoretickými poznatky, které zahrnují charakteristiku dítěte na prvním stupni ZŠ, osobnost začínajícího učitele a učitele obecně, kázeň, nekázeň, výchovné problémy a teoretický návrh pro řešení výchovných problémů. Druhá část se opírá o výsledky smíšeného výzkumného šetření, které probíhalo prostřednictvím kvantitativního a kvalitativního výzkumu. Kvantitativní výzkum se snaží zjistit, o jaké kázeňské problémy se přesně jedná, kam se učitelé s problémy obracejí, kdo nebo co jim nejvíce pomáhá, o jaké typy dětí s kázeňskými problémy jde a jakým způsobem učitelé řeší kázeňské problémy. Kvalitativní výzkum blíže pojednává o konkrétních problémech a subjektivním přístupu k jejich řešení. Diplomová práce vychází z institucionálního projektu GAJU (GAJU 154/2016/S) "Připravenost studentů a čerstvých absolventů PF JU na řešení výchovných problémů žáků."
Methods of a beginning lower primary school teacher in dealing with disciplinary problems
Keywords: dítě na 1. stupni ZŠ; učitel; začínající učitel; klima školní třídy; kázeň; nekázeň; diagnostické kompetence; odměna; trest; children at the primary school; teacher; novice teacher; climate in the class; discipline; disciplinary problems; diagnostic competencies; reward; punishment