Pedagogická práce v rámci tanečně-pohybové volnočasové aktivity - Sladová, Zuzana (Jihočeská univerzita, 2022)
Práce se zabývá vytvořením tanečně-pohybového projektu Moje místo v oblasti výra-zového tance pro žákyně ve věku 14 až 15 let. Popisuje proces tvorby projektu a jeho následnou prezentaci na krajské přehlídce scénického tance v Českých Budějovicích, kde získal hodnocením odborné poroty přímou nominaci na Celostátní přehlídku scénického tance v Jablonci nad Nisou. Práce je rozdělena do čtyř kapitol, v nichž jsou popsány jednotlivé fáze přípravy a nácviku choreografie projektu, včetně stanovení dílčích cílů a jejich následné evaluace. V první kapitole je stručně charakterizována choreografická, taneční a pohybová, hudební, dramatická a výtvarná stránka projektu. Ve druhé kapitole, v přípravné fázi projektu, je stanoven pedagogický záměr a jsou formulovány dílčí cíle tanečního pedagoga (autorky projektu). Jedná se o osobní cíle a cíle vlastní pedagogické činnosti, které směřují k nácviku choreografie projektu v souladu s dodržením cílů tanečního oboru ZUŠ vyplývajících z ŠVP pro ZUŠ a RVP ZUV. Stěžejní částí celé práce je třetí kapitola, která popisuje realizační fázi projektu. Ta spočívá v popisu tvorby choreografie, tedy obsahu projektu a jeho samotný nácvik. Dále obsahuje stavbu jednotlivé taneční hodiny, didaktické a metodické principy a postupy při taneční výuce. Závěrečná, čtvrtá kapitola je evaluací dílčích cílů stanovených v přípravné fázi projektu. V přílohové části je práce opatřena chorologií, grafickým a textovým zápisem tanečních kroků, postupů a pohybů, který slouží jako metodická a didaktická pomůcka pedagoga a choreografa.
Pedagogical Work in the Frame of Dance-Scenic Freetime Activity
Keywords: tanečně-pohybová volnočasová aktivita; taneční výchova; výrazový tanec; choreografie; dancing -scenic freetime aktivity; dance education; scenic/modern dance; choreografy