Srovnání znalostí laiků a odborníků o mimořádných událostech způsobených přírodními živly - Ulbrich, Lukáš (Jihočeská univerzita, 2022)
Diplomová práce řeší problematiku přírodních živlů. S těmito živly souvisí i negativní mimořádné události, které s sebou mnohdy přináší ztráty na lidských životech. Práce charakterizuje základní dělení mimořádných událostí, zaměřuje se na mimořádné události naturogenního charakteru. Definuje jednotlivé mimořádné události způsobené přírodními živly, jejich následné řešení orgány krizového řízení, aplikaci příslušných zákonů a okrajově zmiňuje nejznámější přírodní katastrofy u nás i ve světě. Diplomová práce zároveň zkoumá za pomoci dotazníkového šetření znalosti laiků a odborníků, které jsou následně analyzovány, interpretovány a stanovené hypotézy řešeny statistickými metodami.
Comparison of knowledge of laymen and experts about extraordinary events caused by the elements
Keywords: mimořádná událost; krizová situace; hrozba; riziko; katastrofa; živel; živelná pohroma; emergency situation; crisis situation; threat; risk; disaster; element; natural disaster