Výměnný obrázkový komunikační systém pro děti s mentální retardací a autismem - Szewczyková, Kristina (Jihočeská univerzita, 2019)
Bakalářská práce s názvem "Výměnný obrázkový komunikační systém pro děti s mentální retardací a autismem" se zabývá tématem speciální pedagogiky. Práce je rozdělena na dvě na sebe navazující části, teoretickou a praktickou. Teoretická část čerpá z odborných publikací a věnuje se pojmům, jako autismus, mentální retardace, výměnný obrázkový komunikační systém, ZŠ a praktická škola speciální, komunikace, augmentativní a alternativní komunikace. Druhá část je vypracována v praktické rovině, kde základ tvoří dotazník, na který odpovídají rodiče dětí v Základní škole a praktické škole speciální v Merklíně. Cílem této práce je zjistit, jaká je informovanost rodičů o výměnném obrázkovém komunikačním systému a následná spolupráce školy a rodičů o další možnosti proškolení v oblasti alternativní komunikace.
Illustrated exchange communication system for children with mental retardation and autism
Keywords: Autismus; Mentální retardace; Alternativní a augmentativní komunikace; Výměnný obrázkový; autism; mental retardation; alternative and augmentative communication; illustrated exchange communication system