Sexualita ve stáří z pohledů seniorů/seniorek a z pohledu sociálních pracovníků - Jechová, Helena (Jihočeská univerzita, 2017)
Cílem bakalářské práce je zmapovat postoj seniorů/seniorek a sociálních pracovníků/pracovnic k sexualitě ve stáří. Současný stav pojednává o potřebě sexuality ve stáří, její významnosti, změnách a možnostech uspokojení. Jednotlivé kapitoly mapují potřeby ve stáří, sexualitu ve stáří a sexualitu seniorů v pobytových sociálních službách. V souvislosti s cílem práce byl zvolen kvalitativní výzkum, metoda dotazování, technika polostrukturovaného rozhovoru. Zjištěné výsledky byly zpracovány do trsů a graficky znázorněny prostřednictvím myšlenkových map. Výzkumný vzorek byl tvořen dvěma soubory. První soubor tvořilo 8 seniorů/seniorek ve věku 60 a více let, kteří využívají pobytové služby, a to konkrétně v Domově důchodců v Sušici p. o. Druhý soubor byl vytvořen ze 2 sociálních pracovnic a 1 zdravotně- sociální pracovnice, které působí v Domově důchodců v Sušici p. o. Výzkum ukázal, že vlivem věku dochází k poklesu sexuální aktivity, přesto touha po sexuálním kontaktu může přetrvat. Největším důvodem tohoto poklesu je ztráta či absence partnera. Co se týče sexuality v rámci domovů pro seniory, i přesto, že sociální pracovníci mají pozitivní vztah k seniorské sexualitě a vnímají ji jako přirozenou součást života, toto téma není nijak výrazněji v rámci chodu zařízení upravováno. Nicméně občasné problémy spojené se seniorskou sexualitou se zde vyskytují. Přínosem této práce je prozkoumání pohledu seniorů na vlastní sexualitu, díky kterému sociální pracovníci mohou lépe porozumět seniorským potřebám, a tedy s nimi lépe pracovat.
Sexuality in Old Age from Perspective of Seniors and from Perspective of Social Workers
Keywords: Senior; sociální pracovník; sexualita ve stáří; vnímání seniorské sexuality; sexualita v pobytových sociálních službách; Senior; social worker; sexuality in old age; perception of seniors sexuality; sexuality in facilities of social services