Výskyt endoparazitů u koní a možnosti prevence - Šejbová, Tereza (Jihočeská univerzita, 2018)
Cílem diplomové práce byla analýza výskytu endoparazitů u koní a navržení možnosti prevence pomocí nekonvenčních přípravků a pastevního managementu. Do sledování bylo zařazeno 20 koní ustájených ve stejné stáji v průběhu jedné pastevní sezóny. První koprologické vyšetření bylo provedeno za účelem kvantitativního stanovení parazitů u jednotlivých koní pomocí McMasterovy komůrky. Koprologické rozbory byly prováděny před a po použití homeopatického a alopatického přípravku. U koní bylo zjištěno napadení strongylidi. Koprologické rozbory prokázaly rezistenci na pyrantel embonát u 25 % koní. Po následném preventivním podávání homeopatik byla zjištěna účinnost tohoto preparátu u několika koní, přičemž hodnoty EPG (počet vajíček v jednom gramu výkalů) nepřesáhly 200. Byl sledován vliv sezony na míru infekce, kdy nebyl statisticky potvrzen tento vliv. Statisticky se nepotvrdil účinek homeopatického preparátu na míru infekce (p = 0,28). Při hodnocení vlivu věku na intenzitu infekce bylo potvrzeno, že starší koně mají nižší intenzitu infekce parazity než koně mladší. Po podání přípravku s účinnou látkou iveremectin oběma skupinám koní byl prokázán vysoce významný rozdíl při použití této účinné látky oproti pyrantel embonátu, kdy se prokázal výborný účinek u 95 % koní. Homeopatický přípravek PVB verminózní stavy může být používán jako doplňková preventivní léčba v průběhu roku u koní, kteří jsou k němu vnímaví. Zároveň je důležité pravidelně provádět koprologické rozbory výkalů a vhodně volit alopatické přípravky pro kontrolu parazitů. Lze konstatovat, že než se použije homeopatický či alopatický přípravek, je důležité zaměřit se především na preventivní opatření v chovu koní a na pastvinách
The occurrence of parasites in horses and the possibility of prevention
Keywords: kůň; parazit; rezistence; homeopatie; horse; parasite; resistance; homeopathy