Využití metod nukleární medicíny v endokrinologii - Peštálová, Petra (Jihočeská univerzita, 2007)
V mé práci jsem se snažila popsat současný stav nukleární medicíny a vystihnout její hlavní využití v oboru endokrinologie. Na začátku práce jsem stručně zopakovala nejdůležitější body anatomie a fyziologie týkající se žláz s vnitřní sekrecí. Dále jsem se podrobněji věnovala možnostem nukleární medicíny v diagnostice štítné žlázy. . V následující části jsem uvedla možnosti vyšetření kůry a dřeně nadledvin. Zmínila jsem se o přínosu nových radiofarmak v možnostech diagnostiky a lokalizace některých neuroendokrinních nádorů. Nedílnou součástí nukleární medicíny a její využití v endokrinologii je bezesporu terapie pomocí otevřených zářičů. Proto jsem poslední část své práce věnovala problematice terapie nádorů štítné žlázy pomocí radioaktivního jódu.Karcinom štítné žlázy je nádor, který může recidivovat i po řadě let. Proto se všichni pacienti s touto diagnózou doživotně sledují. I k tomuto účelu slouží některé nukleárně medicínské metody.
Use of methods nuclear medicine in endocrinology
Keywords: Scintigrafie; radiojód; endokrinologie; adenom; karcinom; štítná žláza; radioizotop; radioactive iodine; endocrinology; adenoma; carcinoma; thyroid gland