Stanovení nákladové funkce v podniku a možnosti její aplikace - Kubík, Tomáš (Jihočeská univerzita, 2016)
Tato bakalářská práce je orientována na klasifikaci nákladů v podniku a popisuje vhodné metody pro stanovení nákladové funkce. Teoretická část této bakalářské práce se zabývá finančním a manažerským pojetím nákladů a rozdíly mezi nimi. Jsou zde zachyceny způsoby evidence nákladů a různé přístupy klasifikace nákladů. V této části jsou dále vysvětleny principy metod stanovení nákladových funkcí. Praktická část této práce je zaměřena na klasifikaci nákladů v podniku, který se zabývá produkcí papírových krabic. Na základě tohoto rozdělení jsou vybrány specifické metody stanovení nákladových funkcí. Tyto metody jsou použity ke stanovení nákladové funkce v podniku. Cílem této práce je zhodnotit přínos nákladových funkcí k lepšímu řízení nákladů. Nákladové funkce byly zkonstruovány pomocí 4 metod (klasifikační analýza, metoda dvou období, grafická metoda, regresní a korelační analýza). Nejpřesnější metodu představuje regresní a korelační analýza, neboť eliminuje subjektivitu. Touto metodou byly zjištěny regresní parametry b0 = 5 738 590 a b1 4,97. Tvar nákladové funkce je tedy CN = 5 738 590 + 4,97 × q. Touto metodou byl vypočítán bod zvratu ve výši 6 865 711 m2, aby podnik dosáhl zisku 7 000 000 Kč, musí vyrobit 7 563 617 m2. Podnik může nákladovou funkci využít k efektivnějšímu řízení nákladů a také k optimalizaci výrobní kapacity.
Determination of the cost function in a company and its possibile applications
Keywords: náklady; fixní náklady; variabilní náklady; nákladová funkce; pojetí nákladů; klasifikace nákladů; costs; fixed costs; variable costs; cost function; concept of cost; classification of costs