The evolution of progressive verb forms within the language system from late Middle English to Early Modern English - Jozová, Dominika (Jihočeská univerzita, 2017)
Cílem práce je zmapovat výskyt průběhových tvarů v anglickém jazyce v textech z období od konce 14. do začátku 18. století. Teoretická číst se opírá o historii vývoje jazyka, jeho typologický rozvoj a vývoj slovesa z hlediska morfologické roviny. V praktické části se zabývám analýzou vybraných textů a hledáním tvarů značící průběhové formy. Dále zde hledám souvislosti s typologickým vývojem a vývojem vzdělanosti společnosti zmíněném v praktické části.
The evolution of progressive verb forms within the language system from late Middle English to Early Modern English
Keywords: Language development; Middle English; Early Modern English; progressive forms; women writing; letters; autobiography; Julian of Norwich; Margery Kempe; Queen of Scots; Anne Halkett; Arbella Stuart; Katharine Evans; Sarah Chevers; Lady Mary Wortley Montagu; Elizabeth Bury; Language development; Middle English; Early Modern English; progressive forms; women writing; letters; autobiography; Julian of Norwich; Margery Kempe; Queen of Scots; Anne Halkett; Arbella Stuart; Katharine Evans; Sarah Chevers; Lady Mary Wortley Montagu; Elizabeth Bury