Metafora nepřítomnosti otce v rodině ve výtvarné produkci dcery - Cábová, Zuzana (Jihočeská univerzita, 2020)
Bakalářská práce se zabývá tématem nepřítomnosti otce v rodině při vývoji a dospívání dcery, důsledky této nepřítomnosti a jejich zrcadlením ve výtvarné produkci dospělé dcery. V teoretické části jsou shrnuty základy současného porozumění komplexním vztahům mezi otcem a dcerou, dále jsou zde popsány stěžejní principy interpretace obrazové symboliky. V praktické části jsou hledány souvislosti mezi fyzickou či emoční absencí otce, paternální deprivací a symbolickým významem výtvarných artefaktů dcery. Pro analýzu výtvarných metafor byly použity obrazové série 9 žen, jejichž životní zkušenosti nejlépe odpovídaly cíli bakalářské práce. Prvních osmnáct obrazů (tj. tři autorky) bylo v textu interpretováno podrobně, rozbory dalších obrazových sérií byly z prostorových důvodů uvedeny pouze heslovitě v interpretačním souhrnu. Výsledkem interpretační činnosti bylo nalezení množství metafor nepřítomnosti otce i paternální deprivace. Metafory se objevovaly napříč celou formální i obsahovou úrovní díla. Nalezené symboly a metafory se ukázaly jako neoddělitelné od obrazového kontextu, přesto však jejich objevení přineslo zajímavé vhledy do problematiky.
Metaphor of father absence in a family in daughter's visual art
Keywords: otec; dcera; metafora; výtvarná produkce; symbolika díla; symbolický význam; father; daughter; metaphor; art production; symbolism of work; symbolic meaning