Výskyt poruch pohybového aparátu u sportovních koní - Štěrba, Jakub (Jihočeská univerzita, 2010)
Cílem práce bylo vyhodnotit výskyt poruch pohybového aparátu u sportovních koní. Stav pohybového aparátu je pro sportovního koně jedním z určujících faktorů jeho výkonnosti, tudíţ i velmi důleţitý pro ekonomiku chovu. Výskyt poruch není důleţitý jen pro jednoho daného jedince, ale lze jej pouţít např. jako genetickou informaci, nebo jako ukazatel managementu odchovu. Byly sledovány výsledky celkem 151 koní, ve věku 3-24 let. U kaţdého koně bylo hodnoceno celkem 10 rentgenových snímků. V zhledem k četnosti a významu se největší důraz kladl na výskyt a stupeň změn člunkové kosti (podotrochlóza) a v hlezenním kloubu (špánek). V menším měřítku na výskyt jiných změn. Z výsledků vyplynulo, ţe pouze u 11% sledovaných koní nebyla nalezena ţádná porucha, ve zbylých 89% byla nalezena alespoň jedna z poruch. U 83% byla nalezena porucha na člunkové kosti a u 52% v hlezenním kloubu.
The incidence of musculoskeletal disorders in sport horses
Keywords: sportovní kůň; poruchy; pohybový aparát; podotrochlóza; špánek; Sport horse; disorders; locomotive organs; navicular syndrome; bone spavin