Čtenářský deník a ICT - tradiční výuková metoda v kontextu moderních technologií - Grúz, Michael (Jihočeská univerzita, 2016)
Rigorózní práce Čtenářský deník a ICT tradiční výuková metoda v kontextu moderních technologií je rozdělena na dva oddíly. Teoretická část se nejprve zabývá základními principy uměleckého textu, jeho recepcí a motivací k četbě. Pozornost je dále věnována literární a čtenářské výchově ve škole, ale i v mimoškolním životě dítěte, a to i v tzv. předčtenářském období. Stěžejní oddíl je zaměřen na vliv moderních technologií na výuku literatury a problematiku čtenářských (kulturních) deníků. Výzkumná část obsahuje výsledky dvou dotazníkových šetření. První z nich bylo určeno pro učitele českého jazyka a literatury, kteří působí na druhém stupni základních škola a na nižším stupni gymnázií, a kladlo si za úkol zmapovat jejich přístup k zadávání, kontrole, hodnocení a dalšímu využití čtenářských deníků v hodinách literární výchovy. Druhý dotazník zjišťoval žákovský přístup k individuální mimočítankové četbě a využívání tzv. online literárních příruček.
Reader's diary and ICT - a traditional teaching method in the context of modern technologies
Keywords: recepce literárního díla; dětský čtenář; čtenářská výchova; výuka literatury; ICT ve výuce literatury; čtenářský deník; výzkum; reader-response theory; child reader; reader´s education; teaching literature; ICT in teaching literature; reader´s diary; research