Vliv rychlosti mobilních energetických prostředků na hladinu akustického tlaku - Skalička, Jiří (Jihočeská univerzita, 2015)
Tato diplomová práce je zaměřena vyhodnocení hlukové zátěže prostředí mobilními energetickými prostředky různým tříd s ohledem na rychlost pohybu mobilního energetického prostředku. Literární rešerše je v první části zaměřena na fyzikální vlastnosti hluku a působení hluku na člověka. Druhá část popisuje důvody vzniku hluku, jeho intenzity u mobilních ener-getických prostředků s jeho průměrnými hodnotami. V praktické části je provedeno měření hlukových emisí do okolního prostředí. Byla též navržena opatření pro snížení hladiny akus-tického tlaku, případně doporučena optimální provozní rychlost pohybu vozidel.
Effect of speed mobile power resources on the sound level
Keywords: hluk; ekvivalentní hladina akustického tlaku; rychlost mobilních energetických prostředků; šíření hluku; Noise; equivalent sound pressure level; speed of mobile devices; propagation of noise