Zpracování účetní uzávěrky a závěrky v obchodní korporaci - Koláříková, Veronika (Jihočeská univerzita, 2019)
Bakalářská práce se zaměřuje na analýzu účetních informací na konci účetního období a na sestavení účetních výkazů pro konkrétní podnik, který si nepřeje být jmenován. Cílem je zhodnotit finanční situaci účetní jednotky na základě informací z účetních výkazů. V první části jsou charakterizovány jednotlivé části účetní uzávěrky a závěrky. Ve druhé části jsou zpracovány uzávěrkové účetní operace z dat podniku, uzavřeno účetní období a sestavena účetní závěrka. Ta se skládá z rozvahy a výkazu zisků a ztrát. Přílohou k účetní závěrce se práce nezabývá. Informace z účetní závěrky jsou použity pro hodnocení finanční situace účetní jednotky. Hodnocení je provedeno pomocí horizontální a vertikální analýzy a poměrových ukazatelů. Z analýzy vyplývá, že zadluženost firmy je vyšší a stále pomalu roste, proto bylo doporučeno její snížení.
Processing of Final Accounts in a Business Corporation
Keywords: účetní výkazy; rozvaha; výkaz zisků a ztrát; finanční analýza; financial statements; balance sheet; profit and loss account; financial analysis