Monitoring termofilních organismů v odpařovacích zařízeních - Válková, Michaela (Jihočeská univerzita, 2015)
Práce se zabývá problematikou stanovení termofilních a termorezistentních mikroorganismů u vzorků odstředěného mléka. Dále pak problematikou stanovení termofilních mikroorganismů u vzorků syrovátky. Mezi nejvýznamnější mikroorganismy způsobující kažení mléka a mléčných výrobků patří některé druhy rodů Bacillus a Clostridium. Termofilní mikroorganismy mají optimální růstovou teplotu mezi 55 až 60 °C. Odebraný materiál (odstředěné mléko a syrovátka) byl vyočkován na GTK agar a kultivován v termostatu 3 dny, při 55 °C. Termorezistentní mikroorganismy se vyznačují odolností vůči záhřevu. Před inokulací bylo třeba inaktivovat ostatní mikroorganismy pasterací mléka (85 °C, 10 minut). Naočkované Petriho misky byly kultivovány 3 dny, při 55 °C. Analýzou odebraného materiálu bylo zjištěno, že počet termofilních mikroorganismů u vzorků odstředěného mléka nepřekračuje stanovenou interní hodnotu 3000 mikroorganismů na 1 mililitr nebo gram výrobku (limitní hodnota stanovena jihočeskou mlékárnou Madeta a.s.). Počet termorezistentních mikroorganismů nepřekročil limitní hodnotu 2000 mikroorganismů na 1 mililitr nebo gram výrobku. Výsledné počty termofilních mikroorganismů u vzorků syrovátky byly téměř totožné s výsledky poskytnutými firmou Madeta a.s., závod Planá nad Lužnicí.Z výsledků vyplývá, že po zavedení nových hygienických opatření počty termofilních a termorezistentních mikroorganismů výrazně klesly.
Monitoring of thermophilic organism in evaporation systems
Keywords: termofilní; termorezistentní; mikroorganismy; odstředěné mléko; syrovátka; thermophilic; heat resistant; microorganisms; skimmed milk; whey