Analýza vnějšího prostředí vybrané organizace - Šedivcová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2016)
Tato bakalářská práce je založena na analýze vnějšího prostředí vybrané organizace. Nejprve se bakalářská práce zabývá pojmem strategie a strategického řízení. Poté jsou provedeny jednotlivé analýzy vnějšího prostředí. První provedenou analýzou je PEST analýza, která definuje politické, ekonomické, sociální a technologické vlivy působící na vybranou organizaci. Další analýzou je konkurenční analýza, která je provedena pomocí Porterova modelu pěti sil. Tato analýza definuje smluvní síly odběratelů a dodavatelů, rizika vstupu potencionálních konkurentů, ohrožení ze strany substitučních výrobků a rivalitu mezi stávajícími konkurenty. Poslední provedenou analýzou je SWOT analýza, která definuje silné a slabé stránky, příležitosti a ohrožení vybrané společnosti. Podle výsledků analýz byla zvolena strategie, kterou by měla vybraná společnost přijmout a zvýšit tak svou konkurenceschopnost.
Analysis of External Environment of am Chosen Organization
Keywords: strategie; strategický management; analýza vnějšího prostředí; PEST analýza; Porterův model pěti sil; SWOT analýza; strategy; strategic management; analysis of external environment; PEST analysis; Porter's five forces model; SWOT analysis