Perspektivy vodíkových pohonů a elektromobility - Klein, Jan (Jihočeská univerzita, 2023)
Tato práce se zabývá problematikou vodíkových pohonů a elektromobility. Zprvu je vysvětlený vodík jako chemický prvek. Následně je popsána jeho výroba, přeprava a skladování. Dále je rozebraný přímý princip spalování vodíku a jsou uvedeny příklady automobilů s jeho využitím. Poté se problematika ubírá k palivovým článkům, kde je vysvětlený jeho princip funkce, nastíněno několik typů palivových článků a uvedená konstrukce automobilu s palivovým článkem. Dále je poukázáno na elektřinu a její infrastrukturu a jsou vysvětleny funkční principy komponentů elektromobilů. Poté jsou popsány funkce a specifikace dobíjecích bodů. V závěru teoretické části jsou uvedeny různé typy konektorů pro dobíjení elektromobilů používané v globálním měřítku. V praktické části byla provedena analýza počtu automobilů s vodíkovým palivovým článkem a elektromobilů v rámci celého světa, Evropy a České republiky. Dále byla v totožném měřítku zmapována infrastruktura obou typů automobilů a provedený průzkum v okrese České Budějovice za účelem zmapování vodíkových plnících stanic a dobíjecích bodů pro elektromobily.
Perspectives of hydrogen propulsion and electromobility
Keywords: vodík; vodíková mobilita; vodíkové plnící stanice; elektromobilita; dobíjecí body; analýza; hydrogen; hydrogen mobility; hydrogen filling stations; electromobility; charging points; analysis