Využití rodinné mediace v řešení porozchodových konfliktů - Kubková, Lucie (Jihočeská univerzita, 2022)
Diplomová práce se zabývá využitím rodinné mediace v řešení porozchodových konfliktů. Cílem diplomové práce je popsat využití rodinné mediace v řešení porozchodových konfliktů. Práce je rozdělena na dvě části - teoretickou a praktickou. V teoretické části, která je rozdělena do čtyř kapitol a následně podkapitol, jsou definovány základní pojmy, jako je mediace, její principy, styly a techniky, rodinná mediace a její fáze, role mediátora, účastníci rodinné mediace, rozchod a konflikt. Praktická část je zpracována za použití kvalitativní výzkumné strategie, metodou dotazování a technikou polostrukturovaného rozhovoru. Rozhovory se uskutečnily se šesti rodinnými mediátory neziskových organizací v Jihočeském kraji. Otázky kladené dotazovaným byly voleny tak, aby pomocí nich byly zodpovězeny stanovené výzkumné otázky. Výzkumem bylo zjištěno, že rodinnou mediaci lze využít pro nejrůznější porozchodové konflikty, avšak podoba mediačního procesu je velmi individuální. Záleží vždy na konkrétní situaci a na konkrétních účastnících dané mediace. Lze k rodinám pouze podobě přistupovat a používat podobné techniky. Ačkoliv má mediace téměř jen výhody, ve společnosti je o této možnosti alternativního řešení sporů stále nízké povědomí a zájem o ni je také velmi malý. Výsledky práce mohou sloužit jako zdroj informací o tom, jak může rodinná mediace v praxi vypadat. Získané údaje mohou být použity v článku o rodinné mediaci či k rozšíření povědomí studentů pomáhajících profesí i laické veřejnosti o této problematice a lepší orientaci v ní. Zjištěné informace mohou sloužit také jako inspirace nebo zpětná vazba pro rodinné mediátory.
Use of Family Mediation in Resolving Post-breakdown Conflicts
Keywords: Mediace; rodinná mediace; mimosoudní řešení sporů; rodina; rozchod; konflikt; rodinný mediátor; Mediation; family mediation; out-of-court dispute resolution; family; breakup; conflict; family mediator