Toxicita chemoradioterapie u pacientů s nádory hlavy a krku - Tylová, Pavla (Jihočeská univerzita, 2009)
Zhoubné nádory ORL oblasti tvoří kolem 5 % všech zhoubných nádorů. V jejich vývoji hraje roli především kouření a konzumace alkoholu. Do této skupiny jsou zpravidla zařazovány nádory dutiny ústní a jazyka, dutiny nosní, vedlejších nosních dutin, hltanu a hrtanu. Za standardní léčbu lokálně pokročilých stádií maligních nádorů hlavy a krku (T3, T4, N1-3, MO) je považována chirurgická léčba v kombinaci s radioterapií, kterou lze použít samostatně nebo současně (konkomitantně) s chemoterapií. Konkomitantní radiochemoterapie je v současnosti nejperspektivnější strategií v léčbě pokročilých karcinomů hlavy a krku. Primární tumor či lůžko tumoru se doporučuje ozařovat dávkou 2 Gy do celkové dávky 60-70 Gy. V případě neoperability nádoru je indikována neoadjuvantní chemoradioterapie (chemoterapie podaná před zářením), která má podle publikovaných studií potenciál prodloužit přežití. Pacienti s lokálně pokročilým onemocněním (III. klinické stádium) dosahují pětiletého přežití ve 20-50 %. Cílem mé práce bylo zhodnocení toxicity chemoradioterapie u nádorů hlavy a krku na onkologickém oddělení Nemocnice České Budějovice a porovnání zjištěné toxicity s údaji na Onkologické klinice Olomouc, na Oddělení klinické a radiační onkologie v Pardubicích a na Radioterapeuticko-onkologickém oddělení ve FN Motol. Hodnotila jsem změny v krevním obraze na začátku a na konci léčby, vznik mukositidy a infekcí v dutině ústní a nosní, nutnost přerušit či předčasně ukončit léčbu a také zda pacient nepotřeboval podpůrnou léčbu, antibiotika nebo infúze. Do mé studie byli zařazeni pacienti s chemoradioterapií v oblasti hlavy a krku, většinou v III. klinickém stadiu za období 2005-2008. Toxicita chemoradioterapie udávaná v literatuře se výrazně neliší od toxicity, kterou jsem zjistila ve svém souboru 100 pacientů. Výsledky se přibližně shodují v četnosti nádorů u mužů a žen, výskytu mukositidy, hematologické toxicity. Rozdíly na jednotlivých pracovištích jsem zjistila zejména v podávání antibiotik nebo transfúzí.
Toxicity of chemoradiotherapy in patients with head and neck tumors
Keywords: konkomitantní chemoradioterapie; nádory hlavy a krku; toxicita chemoradioterapie; concomitant chemoradioterapy; head and nech tumour; chemoradioterapy toxicity