Rozpoznávání a tvoření vedlejších vět na 2. stupni ZŠ a v odpovídajících ročnících osmiletých gymnázií - Dobrovolná, Martina (Jihočeská univerzita, 2020)
Diplomová práce je zaměřena na rozpoznávání a tvoření vedlejších vět u žáků na 2. stupni základních škol a u žáků odpovídajících ročníků osmiletých gymnázií. V teoretické části je popsáno složité souvětí souřadné i podřadné, klasifikace vedlejších vět a grafické znázornění souvětí. Součástí teoretické části je také rozbor a porovnání této problematiky v učebnicích českého jazyka pro 2. stupeň základní školy. Praktická část je zaměřena na znalost této problematiky u žáků 2. stupně základní školy a žáků odpovídajících ročníků osmiletého gymnázia.
An identification and formation of subordinate clauses in upper-primary school and in appropriate grades of grammar school
Keywords: souvětí; věta vedlejší; věta hlavní; grafické schéma souvětí; učebnice; complex and compound sentence; subordinate clause; main clause; graphic scheme of the sentence; textbook