Problematika ošetřovatelské péče u dětských pacientů s úrazy z pohledu perioperační sestry - Trinkbauerová, Eva (Jihočeská univerzita, 2010)
"Úraz je jakékoli neúmyslné nebo úmyslné poškození organismu, ke kterému došlo následkem akutní expozice termální, mechanické, elektrické či chemické energie a z následného nedostatku životně nezbytných energetických prvků či veličin, jako jsou kyslík či teplo." V každodenním životě se často setkáváme s lehkými úrazy, ale jen málokdo z nás si uvědomuje, že úrazy nejsou jen zlomenina nebo pohmožděnina. Skutečnost je ale taková, že úrazy mají ročně na svědomí tři sta dětských životů a jsou tak tradičně nejčastější příčinou úmrtí dětí. Jednou z důležitých osob podílejících se na záchraně takto postižených dětí je perioperační sestra. Ta plní jak roli poskytovatelky ošetřovatelské péče, tak i roli edukátorky, která je nezastupitelná jako součást prevence úrazů dětí a může tak významně ovlivnit dětskou úrazovost v dalších letech.
Nursing Care for Children´s Patients with Injuries with Stress on Perioperative Nurse
Keywords: hospitalizace dětí; operační sál; perioperační sestra; prevence; traumatologie; úrazy dětí; children´s hospitalization; operating room; perioperative nurse; prevention; traumatology; children´s injuries