Vliv sezónní zaměstnanosti na kvalitu života dotčených osob na Českokrumlovsku - Houšková, Jaroslava (Jihočeská univerzita, 2021)
Region Český Krumlov dlouhodobě patří k oblastem s nejvyšší nezaměstnaností v Jihočeském kraji. Osoby, které v tomto regionu vykonávají profese zaměřené na turismus, stavebnictví, zemědělství a lesnictví apod., pracují od jara do podzimu a v zimním období jsou nuceny provozování svých služeb přerušit a evidovat se na úřadu práce jako uchazeči o zaměstnání. Sezónní nezaměstnanost nebývá považována za tak závažný problém jako nezaměstnanost dlouhodobá, ale díky měnícím se cyklům ročních období se každým rokem opakuje, dopadá na stejné profese, a dotyčné osoby každý rok řeší stejný problém, a to, jak překlenou zimní období převážně z finančního hlediska. Z výše uvedených důvodů si tato bakalářská práce klade za cíl zjistit, jaký vliv má sezónní zaměstnanost na kvalitu života dotčených osob na Českokrumlovsku. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. V teoretické části je pomocí publikací odborné literatury a jiných zdrojů blíže specifikována základní charakteristika nezaměstnanosti, jsou zde uvedeny základní informace o Úřadu práce České republiky a jeho činnostech a dále je popsána charakteristika okresu Český Krumlov. V praktické části je analyzován vliv sezónní zaměstnanosti na dotčené osoby v Českokrumlovském regionu. Součástí práce je také vlastní výzkumné šetření, které proběhlo pomocí hloubkového rozhovoru a dotazníků. Poslední část bakalářské práce je věnována závěrečnému hodnocení a interpretování zjištěných výsledků, navržení eliminace počtu nezaměstnaných osob na Českokrumlovsku v zimním období a je zde uveden koncepční a metodický návrh, jak pracovat se sezonně nezaměstnanými uchazeči na Českokrumlovsku.
Influence of the seasonal employment on the quality of life of affected persons in the Český Krumlov region
Keywords: nezaměstnanost; sezónní zaměstnanost; Úřad práce České republiky; region Český Krumlov; uchazeč o zaměstnání; politika zaměstnanosti; podpora v nezaměstnanosti; unemployment; seasonal employment; Labor Office of the Czech Republic; Český Krumlov region; job seeker; employment policy; unemployment support