Projevy magnetorecepce obratlovců - Nováková, Monika (Jihočeská univerzita, 2010)
Zvířata vnímají magnetické pole Země a využívají ho nejen k orientaci a navigaci. Jsou jím ovlivňovány i další behaviorální a fyziologické procesy. Cílem práce bylo zhotovit literární rešerši o těchto procesech u obratlovců a sbírat empirická data k projevům magnetického alignmentu u různých druhů savců v zoologických zahradách.
The manifestation of magnetoreception in vertebrates