Etická dilemata v sociální práci s romskými klienty - Kašparová, Vendula (Jihočeská univerzita, 2012)
Diplomová práce se zabývá popisem etických dilemat, se kterými se setkávají sociální pracovníci v rámci své profese s cílovou skupinou romských klientů. Práce je členěna na čtyři hlavní části. V první části je popsána stávající situace Romů v České republice a poté i konkrétně v Jihočeském kraji. Dále je zde uvedena sociální práce v kontextu romské menšiny. V druhé části práce jde o propojení a souvislosti oboru etiky a sociální práce. Jsou zde vymezeny také etické problémy a etická dilemata. Náplní další části práce je uvedení dilemat z praxe sociálních pracovníků. Tato část je podepřena kvalitativním výzkumem prostřednictvím rozhovorů s pracovníky. Poslední část se týká rozboru etického dilematu v rámci etických teorií dle konceptu článku z časopisu Sociální práce/Sociálna práca.
Ethical Dilemmas in Social Work with Roma Client
Keywords: Romové; sociální práce; etika; etické teorie; etický problém; etické dilema; Roma; social work; ethics; ethical theory; ethical problem; ethical dilemma