Specifika ošetřovatelské péče u dětí podstupující endoskopické vyšetření trávicího traktu - Halámková, Hana (Jihočeská univerzita, 2011)
Přestože se nejedná o novou metodu, prodělala endoskopie v posledních letech nevídaný rozvoj. Jedná se však o vyšetření pro pacienta velmi nepříjemné, a proto by měl být zdravotnický personál dobře vyškolen, zvláště pak u dětských pacientů. Předmětem této diplomové práce bylo zmapovat specifika ošetřovatelské péče u dětí podstupujících endoskopické vyšetření trávicího traktu. K celé problematice jsme přistoupili z pohledu ošetřovatelského personálu ? sester. V teoretické části jsme nejprve popsali anatomii trávicího traktu, vývoj endoskopie a druhy endoskopických vyšetření. Následně pak roli sestry při péči o dětské pacienty podstupující tato vyšetření. Pro výzkumné šetření jsme si zformulovali tři cíle. Cíl 1: Zjistit, jak sestry připravují dětské pacienty k jednotlivým endoskopickým vyšetřením. Cíl 2: Ověřit, zda jsou sestry pečující o dětského pacienta při endoskopiích trávicího traktu speciálně připravovány. Jako výstup práce slouží Cíl 3: Vypracovat doporučení pro práci sestry připravující dětského pacienta na jednotlivé diagnostické endoskopie trávicího traktu. Pro zajištění potřebných informací jsme zvolili kvantitativní výzkum. Technikou sběru dat byl dotazník určený sestrám pečujícím o dětské pacienty. Dotazník byl anonymní, distribuovaný na pediatrických klinikách ve fakultních nemocnicích moravského regionu. Ze 140 vydaných dotazníků se vrátilo 104 vhodných ke zpracování. Z výzkumného šetření vyplynulo, že sestry pracující na klinikách, kde bylo šetření prováděno, ovládají správnou ošetřovatelskou péči o dětské pacienty podstupující endoskopické vyšetření trávicího traktu. Z provedeného šetření, ale vyplývá i fakt, že většina informací je získávána na základě zaučení a praktických zkušeností s malým důrazem na vstupní i opakované proškolování sester. Na základě zjištěných informací bylo vypracováno doporučení formou návrhu standardního ošetřovatelského postupu.
Specifice of nursing care for children undergoing endoscopic examination of the gastrointestinal tract
Keywords: endoskopická retrográdní cholangiopankreatografie ERCP; endoskopie; gastroskopie; kolonoskopie; ošetřovatelská péče; rektoskopie; trávicí trakt GIT; endoscopic retrograde cholangiopancreatography ERCP; endoscopy; gastroscopy; colonoscopy; nursing care; rectoscopy; gastrointestinal tract GIT