Somatické charakteristiky a vybrané zdravotní aspekty u dětí ve věku 9-11 let - v Prachaticích - Ševčíková, Aneta (Jihočeská univerzita, 2011)
Diplomová práce se zabývá somatickými charakteristikami a zdravotními aspekty u dětí ve věku 9 ? 11 let. Zkoumá, zda mají na stavbu a správné držení těla u dětí vliv pravidelná pohybová aktivita a stravovací návyky. Testovanou skupinou probandů byly děti ze 4. tříd tří základních škol v Prachaticích. Špatné držení těla, malá pohybová aktivita a sedavý způsob života jsou příčinou toho, že stále větší procento testovaných dětí trpí nadváhou. A v důsledku toho vzrůstá i počet dětí, které se potýkají s dětskou obezitou. I když z uvedených dotazníků vyplynulo, že většina tázaných a testovaných dětí pravidelně vykonává pohybovou činnost, nestačí to k tomu, aby se u některých dětí projevil pravidelný pohyb na jejich somatických charakteristikách.
Somatic characteristics and chosen health aspects of children at the age from nine to eleven years in Prachatice\\
Keywords: mladší školní věk; somatometrie; BMI; držení těla; zdravá strava; scholl age; somatometrie; Body mass index; posture; healthy food