Subjektivní vnímání životní změny u osob v substitučním metadonovém programu v Českých Budějovicích. - Marková, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2012)
Práce se zaměřuje na subjektivně vnímané změny v životech osob v substitučním metadonovém programu, na to, jak tyto změny prožívají a jak subjektivně léčbu hodnotí. Téma je zpracováno z hlediska bio-psycho-socio-spirituálního. V teoretické části se zabývám kvalitou života a subjektivně vnímanou osobní pohodou, vymezuji šest základních dimenzí osobní pohody, z kterých vycházím v praktické části práce. Dále zde rozpracovávám bio-psycho-socio-spirituální model v kontextu metadonové substituční léčby. Také v této části popisuji faktory životní změny a motivaci ke změně. Poslední teoretická kapitola se zaměřuje na substituční léčbu jako takovou a konkrétněji na substituční léčbu metadonem. V praktické části jsou prezentovány výsledky výzkumu. Cílem práce bylo analyzovat, jak osoby v substitučním metadonovém programu v Českých Budějovicích vnímají životní změny. Pro dosažení cíle byl zvolen kvalitativní výzkum. Data byla získávána technikou narativního interview. Výzkumný soubor tvořili 4 respondenti, kteří byli v substitučním metadonovém programu. Z výsledků výzkumu vyplývá, že subjektivně prožívané změny v životech osob v metadonovém substitučním programu se týkají pěti ze šesti dimenzí osobní pohody. Změny nebyly zaznamenány v dimenzi týkající se smyslu života, respektive ani po několika měsíční substituční léčbě metadonem tyto osoby subjektivně nevnímají žádný životní cíl. Z toho lze vyvodit významné důsledky pro práci s těmito osobami, především pro terapeuty substitučních center, kteří by na spiritualitě osob měli pracovat.
Subjective Perception of the Life Change of Persons in the Methadone Maintenance Treatment Program in České Budějovice.
Keywords: bio-psycho-socio-spirituální model; kvalita života; léčba; metadon; osobní pohoda; subjektivní vnímání změny; substituční léčba; Bio-Psycho-Socio-Spiritual model; Quality of Life; Treatment; Methadone; Well-being; Subjective Perception of the Change; Methadone Maintenance Treatment