Mobbing v pomáhajících profesích - Kršiaková, Lucie (Jihočeská univerzita, 2012)
Bakalářská práce byla zaměřena na mobbing v pomáhajících profesích, což je šikana mezi zaměstnanci. Již několik let se o tomto tématu hovoří, ale zdá se, že problematika zůstává. Je obtížné určit, když už výměna názorů a konflikt přerůstá v mobbing. Každý jedinec reaguje na tuto situaci různě. Myslím si, že v dnešní době, která je psychicky náročná, je k mobbingu jen krůček. Pozornost byla zaměřena na profese zdravotních sester, lékařů a pracovníků center pro osoby se zdravotním postižením. Teoretická část byla určena na popis a rozpoznání mobbingu. Dále jsem popisovala vymezení pojmu mobbingu, agresivitu jako sociálně patologický jev, problematiku interpersonálních konfliktů, interpersonální vztahy a interakci s druhými. V praktické části byly zapsány odpovědi, týkající se mobbingu v pomáhajících profesích. Respondenti byli rozděleni do tří skupin a výsledky jsem mezi sebou porovnávala. Účastníci, které jsem oslovila, byli předem upozorněni na to, že dotazník je naprosto anonymní. Kvantitativní výzkum zahrnoval 23 otázkový dotazník. Ze 150 dotazníků se mi celkem vrátilo 90 dotazníků, tedy 60%. Dotazníkové šetření bylo realizováno v období od 27.2. 2012 do 18.3. 2012. Hlavním cílem mé bakalářské práce bylo zjistit, která z pomáhajících profesí je mobbingem ohrožena v Českých Budějovicích. Z dotazníkového šetření jsem zjistila, že zdravotní sestry mají nejvyšší výskyt mobbingu a to v 63 %. Předpokládané využití mé práce bude sloužit jako informační materiál, který může pomoci pro prevenci mobbingu v pomáhajících profesích.
Mobbing in the Helping Professions.
Keywords: agresor; mobbing; oběť; psychoteror; šikana; aggressor; mobbing; victim; psychoteror; bullying