Duely v českých zemích raného novověku - Šáro, Ondřej (Jihočeská univerzita, 2009)
Předložená diplomová práce se zabývá problematikou raně novověkých duelů se zaměřením na šlechtické prostředí v českých zemích. Celá práce je členěna do tří kapitol. První kapitola je obsáhlým nastíněním celé problematiky na základě dosavadních poznatků zéjmena zahraniční historické vědy. Její nedílnou součástí je zhodnocení existující literatury na dané téma, stručné představení metodologického přístupu a nastínění možných tématických okruhů, jimž je možné se v souvislosti s problematikou duelů věnovat. Úkolem podkapitoly první kapitoly je zevrubné představení zvoleného metodologického východiska - historickoantropologického konceptu cti v raném novověku. Raněnovověká čest je zde představena na základě širokého spektra kategorií, jako byl například aspekt vnitřní a vnější cti, ženské a mužské cti, respektive individuální a kolektivní cti. Druhá kapitola pak zasazuje raně novověký duel do časoprostorového kontextu, přičemž se snaží představit jak jeho předchůdce v podobě středověkých soudních soubojů, šlechtických záští, případně rytířských turnajů, tak i jeho následovníky v podobě přísně ritualizovaného duelu ''dlouhého'' 19. století. Zvláštní pozornost je přitom věnována rozboru duelových příruček 19. století, která má posloužit jakožto východisko pro třetí kapitolu. Tou je vlastní rozbor raněnovověkých duelů s ohledem na postižení všech možných aspektů, které je možné v jejich souvislosti vysledovat. Pozornost se bude věnovat možným příčinám vzniku raně novověkého duelu, přímým i nepřímým účastníkům, okolnostem, které raně novověký duel doprovázely, ale též potencionálním důsledkům pro všechny zúčastněné. Na základě nepočetných zmínek v pramenech osobní povahy a vlastního archivního výzkumu tak má být alespoň v hrubých konturách nastíněn raně novověký duel jakožto svébytný vývojový stupeň v dějinách duelantsví. Stejný důraz je však kladen rovněž na postižení duelu coby nedílné součásti myšlenkového světa raně novověkého člověka se zvláštním přihlédnutím k prostředí urozených vrstev. Cílem práce je prokázat svébytnost raně novověkého duelu a zároveň poukázat na jeho nezastupitelné místo ve vnitřním světě tehdejších urozených vrstev, jakož i jiných společenských vrstev.
Duels in Bohemia in Early Modern Period
Keywords: duel; šlechta; raný novověk; čest; Duel; Nobility; Early Modern Period; Honour