Využití logistiky ve výrobním podniku - Bodláková, Alena (Jihočeská univerzita, 2009)
Tato bakalářská práce se zabývá využitím logistiky ve výrobním podniku Městský pivovar PLATAN s. r. o. Podává pohled na současný stav spotřeby alkoholických i nealkoholických nápojů v České republice, kde je patrný trend rostoucí spotřeby nealkoholických nápojů a nealkoholických piv. Pivo má na spotřebě alkoholu v Čechách největší podíl. Dále je zde prezentována strategie pivovaru Platan, která by měla být taková, aby vedla alespoň k udržení pozice na trhu, které podnik dosáhl. Pro zjištění pozice pivovaru na trhu byla provedena analýza konkurenčního prostředí.Tato práce také popisuje materiálový a informační tok v podniku. Materiálový tok je popsán z hlediska vstupů, vlastní výroby, výstupů a zpětné logistiky. Podle výsledků uvedených v této práci, mají největší požadavky na služby poskytované pivovarem odběratelé působící v gastronomii. Na základě dotazníkového šetření byly sestaveny standardy poskytování služeb v pivovarnictví. Na závěr bylo zkoumáno zajištění distribuce a byla posouzena možnost využití vlastní dopravy ve srovnání s dopravou externí.
The Using Logistics in a Manufacturing Company
Keywords: Logistika; spotřeba nápojů; spotřeba piva; pivovar; distribuce; vztahy s odběrateli; CRM; zákaznický servis; pivo; konkurence; strategie podniku; materiálový tok; informační tok; smlouvy s odběrateli; zpětná logistika.; Logistics; drinks consumption; beer; beer consumption; brewery; distribution; distribution systems; customer relationship; CRM; customer service; competition; company strategy; material flow; information flow; customer contract; reverse logistics.