Slovesné frazémy v současné publicistice (na materiálu korpusu SYN2015) - Veselá, Aneta (Jihočeská univerzita, 2018)
Práce se zaměří na výskyt verbálních frazémů v současné publicistice prostřednictvím korpusu SYN2015, ve kterém jsou automaticky frazémy označeny. Cílem bude popsat, jaké verbální frazémy jsou nejfrekventovanější, v jakých tematických částech publicistiky se objevují a jak s nimi autoři zacházejí. Část verbálních frazémů má značnou variabilitu slovesného komponentu, která bude v práci sledována a klasifikována podle toho, zda se jedná ještě o variantu příslušného frazému, nebo se objevuje nový význam. Druhým cílem bude posoudit spolehlivost automatického značkování.
Verbal phrasal idioms in current journalism (in the materiál of corpus SYN2015)
Keywords: frazeologie; frazém; verbální frazém; publicistika; Český národní korpus; SYN2015; phraseology; phrasal idiom; verbal idiom; journalism; Czech national corpus; SYN2015