Využití sportovních aktivit jako prevence rizikového chování na základní škole. - Oranský, Jaromír (Jihočeská univerzita, 2014)
Bakalářská práce se zabývá problematikou rizikového chování žáků na základních školách v oblasti šikany, agrese, užívání návykových látek. Teoretická část je rozdělena do několika kapitol, které pojednávají o dospívání, projevech rizikového chování, jeho následcích a prevenci. Výzkumná část poskytuje informace o současné situaci na třech konkrétních základních školách a zaměřuje se na popis rizikového chování dětí, které ve volném čase vyvíjejí sportovní aktivity a na děti které nesportují. Cílem je shromáždit a porovnat různé pohledy na riziková chování a prostřednictvím metody dotazníku zmapovat rizikové chování žáků na druhém stupni, primární prevenci a působení metodika prevence v souvislosti s projevy rizikového chování na vybraných základních školách
The application of sporting activites as a prevention of risky behaviour on basic school
Keywords: Rizikové chování; příčiny rizikového chování; dospívání; šikana; agrese; návykové látky; záškoláctví; následky rizikového chování; prevence.; Risky behavior; causes of risky behavior; pubescence; bullying; aggression; addictive drugs; truancy; consequences of risky behavior; prevention