CESTOPISNÁ LITERATURA VE VÝUCE REGIONÁLNÍ GEOGRAFIE AMERIKY - Jelínek, Ondřej (Jihočeská univerzita, 2014)
Diplomová práce je složena ze dvou základních celků. V první části je provedena rešerše odborné zeměpisné literatury, populárně naučné literatury, cestopisné a didaktické literatury a učebnic zeměpisu pro druhý stupeň základních škol a nižší stupně víceletých gymnázií. Druhá část práce je tvořena vlastní výukovou příručkou pojednávající o regionální geografii Severní Ameriky, konkrétně o Spojených státech amerických. Autor na základě svých vlastních cestovatelských zkušeností předkládá žákům zeměpisné učivo 2. stupně základních škol prostřednictvím cestopisného příběhu. Výuková příručka je vytvořena v programu Microsoft Publisher 2010. Cestopis je doplněn rozšířenými definicemi použitých pojmů, tabulkami, barevnými schématy a vlastními fotografiemi, které byly pořízeny během cest po USA.
Travel literature in the teaching of regional geography of America
Keywords: Amerika; USA; cestopis; výuková příručka; regionální zeměpis; America; USA; travel book; teaching guide; regional geography