Elizabeth I and England's Conflict with Spain - Sůrová, Eliška (Jihočeská univerzita, 2023)
Bakalářská práce se zabývá konfliktem mezi Anglií a Španělskem v době vlády královny Alžběty I. Práce popíše příčiny a průběh konfliktu, včetně jedné z nejznámějších bitev Alžbětiny vlády, bitvy u Gravelines (1588). Hlavní pozornost bude věnována postoji královny a její pozici ve vývoji anglické zahraniční politiky vůči Španělsku v tomto období. Součástí práce bude vlastní analýza a interpretace vybraných historických pramenů,zejména proslovu královny Alžběty u Tilbury a jejího portrétu z roku 1588 (Armada Portrait).
Elizabeth I and England's Conflict with Spain
Keywords: Alžběta I; Anglo-španělská válka; pirátství; španělská Armada; Filip II; Elizabeth I; Anglo-Spanish War; privateering; the Spanish Armada; Philip II